Tot i les múltiples interpretacions que es donen de l'hipertext, cosa que denota que no estem davant una descripció fàcil, podríem dir que és una nova forma d'escriptura interactiva, que dóna múltiples alternatives a l'autor d'un text a l'hora de crear-lo, donant-li la possibilitat de incorporar enllaços de diferents procedència que reforcin la seva obra, article, etc., alhora que dóna eines als seus lectors per a explorar la seva curiositat i ampliar la informació a partir dels diferents nodes que se'ls proporciona.
Sembla, doncs, que amb l'hipertext es passa de l'escriptura lineal o seqüencial a l'escriptura interactiva, tot aprofitant les possibilitats que donen les noves tecnologies. Ens enfrontem a textos oberts, on els múltiples enllaços et transporten d'un lloc a l'altre, fins i tot amb el perill d'acabar-hi perdut. Veritat és però, que el món de coneixements que es pot explorar és bastant més ampli i alhora fàcil que en un text lineal, en el sentit que a l'hipertext, quan cliques a sobre un enllaç degudament canalitzat, s'obre un ventall de informació difícilment obtenible en un text lineal imprès sense dur a terme àmplies cerques manuals.
La facilitat associativa que donen les noves tecnologies fa que la interactivitat dels textos sigui una nova manera de potenciar el coneixement mitjançant la lectura. Sembla doncs que estem davant d'un nou paradigma que dista molt del racionalisme cartesià i que potser s'aproxima més als conceptes de Thomas Kuhn, entès com una nova manera d'avançar científicament en les formes d'escriptura.
Les preguntes ara són : És millor aquest nou paradigma de la hipertextualitat al de l'escriptura lineal? Va un en detriment de l'altre?
Seguiré avançant en les lectures per a intentar trobar-hi resposta...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada