dijous, 4 de juny del 2015

Introducció anàlisi lexicomètrica







Apunt d'acabar l'assignatura ens toca posar en pràctica l'ús d'un programa anomenat AntConc que permet fer anàlisi lexicomètrics de diferents blocs de textos. Aquest programa permet contar les paraules per freqüències d'us dintre d'un text, que alhora agrupant dintre d'un mateix arxiu diferents textos entremesclats permet analitzar-los a la vegada.

Realment, tot i ser un programa que d'inici sembla complicat d'emprar la veritat és que el seu funcionament és molt senzill, i una volta familiaritzat amb ell dóna un conjunt de possibilitats que poden ser molt avantatjoses per a tenir una primera visió primer i un anàlisi profund després de qualsevol conjunt de textos.

És curiós, però així com ha anat avançant l'assignatura i s'han anat descobrint noves eines de treball i aprofundit a sobre algunes que ja es coneixien, un té la impressió que el funcionament del nostre cervell, la meva concepció de tot plegat ha passat de la linealitat a la complexitat més absoluta, i realment no és que l'assignatura hagi canviat massa cosa, però sí que ha permès donar-me compte que abans tampoc era lineal, senzillament, no ho sabia.

AntConc pot ser la síntesi de tot plegat, un anàlisi d'un conjunt de paraules que soles no signifiquen gran cosa però que al enllaçar-les adequadament donen sentit i percepció a la visió genèrica d'un bloc de textos i que a partir de la primera tria permet seguir un camí de lectura que es cregui més convenient.

En el pròxim post ja penaré la meva anàlisi, que ha estat treta d'un munt de pots que parlen a sobre la dona i la problemàtica de l'avortament en general des de diferents perspectives.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada